JÄLKIASENNUSHISSIN ENERGIANKULUTUS

Tyypillisen jälkiasennetun asuinkerrostalohissin käynnistysmäärät ovat suhteellisen pieniä, käytännössä 20.000 - 35.000 kertaa vuodessa, riippuen kerrosten sekä asuntojen määrästä. Valtaosan ajasta (noin 99,5 %) hissi odottaa paikoillaan. Tästä johtuen korin valaistustekniikalla ja valoautomatiikalla sekä valmiustila-asetuksilla on huomattavan suuri merkitys hissin kuluttamaan kokonaisenergiamäärään.


Varsinainen hissin käyttö tapahtuu pääsääntöisesti yksi henkilö kerrallaan, jolloin hissin kuljettama kuorma on pieni - noin 12,5 - 25% hissin nostokapasiteetista. Huomattavan osuuden kaikesta ajosta hissi ajaa tyhjänä noutamaan seuraavaa kyytiä. Energiatehokkuutta vertailtaessa vastapainon avulla tasapainotettu köysihissi toimii optimaalisesti 50% kuormituksella kun taas hydraulinen hissi toimii optimaalisesti pienillä kuormilla. Puolet hissin ajomatkoista suuntautuu alaspäin. Hydraulinen hissi liikkuu alas painovoiman avulla jolloin energian kulutus on lähellä nollaa kun taas vastapainollinen köysihissi kuluttaa eniten energiaa siirrettäessä tyhjää hissikoria alaspäin tai täysin kuormitettua hissikoria ylöspäin.


Yleisellä tasolla tarkasteltuna kaikki nykyaikaisella tekniikalla varustetut hissit kuluttavat hyvin vähän sähköä. Kuten köysihissien moottorinohjaustekniikka on myös hydraulitekniikka kehittynyt paljon viime vuosina. Jälkiasennuskohteissa modernien hydraulisten hissien elektronisesti ohjatut venttiilistöt toimivat yhtä tarkasti, nopeasti ja energiatehokkaasti kuin vastaavat köysihissit.


Riippumatta hissin nostotekniikasta jälkiasennushissien kuluttama energia on vähäistä verrattuna kiinteistön muuhun sähkönkulutukseen. Yksi kolmen asukkaan asunto kuluttaa vuodessa noin 2400kWh ja yhden asukkaan asunto noin 1400kWh energiaa vuodessa. Yhden hissin energiankulutus on alle 800kWh vuodessa. Kymmenen asunnon porraskäytävässä hissistä aihetuvat energiakustannukset ovat noin 9 euroa vuodessa per asunto.

HISSIN ENERGIANKULUTUS *

Hissityyppi

Hydraulinen

Köysihissi

Kerrosmäärä

4 kpl

4 kpl

Nopeus

0,6 m/s

0,6 m/s

Korivaloautomatiikka (5min)

Kyllä

Kyllä

Automaattinen palautus

peruskerrokseen (5min)

Kyllä

Ei

Kulutus vuodessa

732,89 kWh

798,21 kWh

Kustannus (12c/kWh)

87,94€ vuodessa

95,79€ vuodessa

* Mittaustulokset on kerätty asentamalla hisseihin energiankulutusmittari. Kokonaisenergian kulutus on laskettu hissin todellisen käytön mukaan yhden vuoden aikana. Seurantamittausraportit on laatinut riippumaton tarkastuslaitos.

 

Jätä tarjouspyyntö